Randafwerking

Om een vloer helemaal klaar op te leveren is het van belang de vloer netjes af te werken. De randafwerking is als een mooie lijst om een schilderij. De vloer is pas af als de vloer juist is afgewerkt en de puntjes op de i zijn gezet.

Nadat de vloer is geplaatst wordt deze afgewerkt met de juiste randafwerking. Tussen de vloer en de wanden wordt altijd een deletatievoeg vrij gehouden. Dit is noodzakelijk omdat een vloer altijd minimaal 1 cm speling nodig heeft tussen muur en vloer. Vloeren die zwevend geplaatst zijn hebben deze ruimte namelijk nodig om te kunnen werken (uitzetten).

Verschillende soorten randafwerkingen in allerlei houtsoorten, maten en kleuren zijn beschikbaar. Goed advies is hierin ook essentieel. Bijvoorbeeld; bij het plaatsen van witte MDF-plinten wordt een mooie ruimtelijke uitstraling verkregen.

Het grootste gedeelte van de vloeren wordt op twee manieren afgewerkt: met plinten en afwerklijsten.

Afwerklijsten

Afwerklijksten zijn platte sierlijsten die in bijna alle houtsoorten zijn te verkrijgen en worden meestal geplaatst op plaatsen waar geen plint kan worden geplaatst bijvoorbeeld bij dorpels, kozijnen en raamwerk. De houten afwerklijsten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes (5 á 6 mm) en breedtes (23,28 of 35 mm). Er zijn ook afwerklijsten van MDF-gefoliëd en met houtdessin. Deze zijn zelfklevend en speciaal bedoeld voor laminaatvloeren.

Plinten

Plinten worden meestal geplaatst tegen muren, bijvoorbeeld stucwerk. De plint dekt de deletatievoeg af, drukt de vloer ter plaatse naar beneden en vormt een stootwand ter bescherming van de wand bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen. Er zijn verschillende soorten plinten te krijgen, hieronder een opsomming van onze mogelijkheden.

Vol Massief

Vol Massieve plinten zijn verkrijgbaar in allerlei houtsoorten en in verschillende modellen, diktes en hoogtes. Ze zijn onbehandeld of behandeld met olie of lak en voorzien van kabelsponning. Deze plinten worden gebruikt op plankenvloeren, multiplankvloeren, parketvloeren of lamelparket vloeren. De plinten worden door middel van boren en pluggen bevestigd.

MDF-plinten

MDF-plinten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, hoogtes en modellen. Ze worden geleverd in grondfolie wit en zijn voorzien van kabelsponning. Deze plinten worden op alle vaste parketvloeren geplaatst en worden bevestigd door middel van lijmen en schieten.

MDF-folieplinten

MDF-folieplinten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, hoogtes en modellen. Ze zijn gefolieerd in allerlei houtsoorten motieven en kleuren. Deze plinten worden veel gebruikt op laminaatvloeren. Ze worden door middel van boren en pluggen bevestigd.

Overkap fineerplinten

Overkap fineer plinten zijn plinten met een achterlat (2-delig systeem). Ze zijn gefolieerd met echt fineerhout en verkrijgbaar in allerlei houtsoorten. Deze plinten worden gebruikt op lamelparketvloeren, multiplankvloeren en parketvloeren. Een voordeel hierbij is dat de bedrading weggewerkt kan worden. Bij deze plinten zijn ook kunststof binnen- en buitenhoeken en eindstukjes verkrijgbaar. Eventueel kan Walravens Parket door contramallen de plinten in verstek zagen zodat er geen kunststof hoekstukken nodig zijn en je een massieve uitstraling krijgt. Deze plinten worden bevestigd door middel van boren en pluggen.

Overkap folieplinten

Overkap folieplinten zijn plinten met een achterlat. Ze zijn gefolieerd met folie  in allerlei houtsoorten. Deze plinten worden veel gebruikt op Laminaatvloeren. Ze worden bevestigd door middel van boren en pluggen.

Overgangen ruimten

Bij overgangen naar andere ruimten of bij de afwerking van bijvoorbeeld een trap, convectorput of deletatievoeg, wordt gebruik gemaakt van verschillende afwerkprofielen. Deze afwerkprofielen worden ook gebruikt om hoogteverschillen tussen verschillende ruimten af te werken en zijn in veel verschillende modellen en kleuren in houtmotief en aluminium te verkrijgen. Ook een goede droogloopmat, die vuil en vocht buitenshuis laat, wordt mooi en strak afgewerkt met afwerkprofielen. Om zichtbare verwarmingspijpjes netjes af te werken worden houten of kunststof rozetten gebruikt. Op plaatsen die niet met een afwerkprofiel en rozet bewerkt kunnen worden is een kleurkit (Pafudima) een goed alternatief: dit is een kleurkit zonder siliconen en is ook verkrijgbaar in verschillende houtsoortkleuren. Als een weloverwogen keuze is gemaakt voor de randafwerking, dan is het erg belangrijk hoe deze wordt bevestigd. Bij het plaatsen van massieve plinten gebruikt Walravens Parket 6 millimeter borgpluggen of paraplupluggen en een koperen Torkschroef.

Tip!

Bij het plaatsen van MDF wit gefolieerde plinten is het een must om de bovenkant van deze plinten met overschilderbare kit (van een gerenommeerd merk) af te kitten en na voldoende droogtijd te schilderen.

Traditionele Parketteurs • Ambachtelijke Kwaliteit
Contactgegevens

Walravens Parket
Sint Gertrudislaan 24
5643 PD Eindhoven

06-45014343 – 040-8423952
info@walravens-parket.nl

KVK-nr. 51862352
BTW-nr. NL1430.01.565BO2

CBW erkend

Onze partners
Neem snel contact op:

Heeft u een vraag voor ons of wilt u graag meer informatie over onze vloeren of andere diensten? Neem dan gerust contact met ons op.

Contactformulier