stofarm schuren

Een parketvloer een tweede of derde leven geven? Walravens Parket bekijkt en beoordeelt de bestaande vloer en bespreekt de mogelijkheden en licht alle voor- en nadelen toe. We laten zien welke werkmethoden en producten voor handen zijn en aan de hand van kleurstalen geven we een beeld van het verwachte eindresultaat. Walravens Parket zet alles in het werk zodat u weer kunt genieten van uw bestaande vloer.

Hoe gaan we te werk?

We maken een afspraak met u en komen geheel vrijblijvend aan huis om ter plaatse de bestaande vloer te beoordelen.
We overleggen met u over mogelijkheden, kenmerken en voor- en nadelen. We meten de vloer op en sturen u per mail een geheel vrijblijvende en passende offerte toe.

Welke houten vloeren zijn geschikt om op te knappen?
 • massieve plankenvloeren met of zonder velling kant
 • multiplankvloeren
 • massieve stroken vloeren
 • traditioneel parket
 • mozaïek vloeren/hoog kant lamelle
 • lamelparket
Welke houtsoorten zijn geschikt om te bewerken?

Diverse houtsoorten, afkomstig uit verschillende delen van de wereld, zijn geschikt voor een tweede kans. De meest voorkomende soorten van tropische, exotische of Europese houtsoorten:

Afrormosia, Afselia doussié, Afselia pachyloba, Basralocus, Beuken gestoomd, Beuken natuur, Bilinga, Eiken, Esdoorn,   Essen, Grenen, Guatambu, Jatoba, Kambala iroko, Keroewing, Lariks (grenen), Mahoney, Maple, Merbau, Muiracatiara, Muteneye, Noten, Padoek, Purperhart, Robijn, Rood Amerikaans Eiken, Sucupira, Teak, Wengé.

Om een vloer weer in goede staat te krijgen is het belangrijk om een aantal punten goed te beoordelen:
 • welke houtsoort
 • is vloer voorzien van v-groeven
 • welke legmethode is gehanteerd (zwevend, verlijmd, gespijkerd, etc)
 • voorzien van lak, was, olie, olie hard-wax of beits
 • behandeld met zuurhoudende of watergedragen lak
 • gerookt, gerookt of gekleurd
 • geborsteld
 • voldoende dik om nog te schuren
Wat zijn de mogelijkheden om een vloer op te knappen:

Een vloer met v-groeven kan machinaal met een v-groevenfrees worden schoongemaakt.
Een vloer die gespijkerd is kan worden gedreven. Dit gebeurt door middel van handmatig drijven. Gemiddeld zitten 200 spijkertjes per vierkante meter geschoten. Alle naden en kieren in vloeren kunnen worden dichtgestopt met vloeibaar hout.
Alle eikenvloeren kunnen gekleurd worden in ieder gewenste kleur. eiken is, op grenen na, de enigste verantwoorde houtsoort die gekleurd kan worden. Een eikenvloer kan worden gerookt met ammoniak en nadien behandeld worden met een kleur of lak. Zo wordt een uitstraling gecreëerd die niet te evenaren is met alleen een kleur. Kortom: Uniek
Eikenvloeren kunnen na het schuren ook geborsteld worden om de structuur voelbaar en zichtbaar te maken. Dit geeft een bijzondere uitstraling aan de vloer. De meeste vloeren kunnen worden gelakt in een één- of twee-componenten lak. Er zijn verschillende lakken verkrijgbaar. Bij eikenvloeren kan een kleur naar keuze worden aangebracht. Dit wordt gedaan door middel van een kleurolie op basis van olie of olie hard-wax. Bij alle andere houtsoorten geeft Walravens Parket advies over de verantwoorde behandelingen.

Parketvloer Schuren
Wat zijn de vervolgstappen als de eigenschappen en staat van de bestaande vloer is vastgesteld:

Als bekend is om wat voor vloer het gaat stelt Walravens Parket een vrijblijvende offerte op. Elke vloer heeft namelijk zijn specifieke kenmerken, met bijbehorende behandeling, ook na een bewerking van de vloer.

Voorbeeld: bij een eikenplankenvloer met v-groeven die is behandeld met olie of oliehardwax, is over het algemeen niet meer verantwoord om deze nogmaals te lakken. Dit heeft te maken dat de olie te diep in het hout is getrokken en geen optimale hechting overblijft. Olie of oliehardwax is te vettig.

Zijn de voordelen van een lak toch wenselijk? Dan zijn er andere opties die wel gegarandeerd kunnen worden. Wanneer de vloer is behandeld met een lak kan er zowel gekozen worden voor een lak als een olie of oliehardwax. Met een olievloer wordt een natuurlijke uitstraling verkregen. Houd wel rekening met onderhoud in de toekomst, die kan variëren. Voor een onderhoudsvriendelijke en een natuurlijke uitstraling is er de keuze voor een olie hardwax.

Bij een vloer met v-groeven is het noodzakelijk om bij het schuren van de vloer tevens de v-groeven machinaal te frezen. In de meeste gevallen twee keer. Hiermee worden groeven mooi schoon en is de hechting met de lak, olie- of oliehardwax gegarandeerd. Bij de keuze voor een andere kleur, is het zeer raadzaam om ook te frezen. Bij een traditionele parketvloer is de vloer vaak van bovenaf gespijkerd onder hoge druk met een pneumatische tacker. Als de vloer wordt geschuurd komen tijdens de schuurgangen blinkende spijkertjes zichtbaar, die stuk voor stuk moeten worden gedreven en opgestopt.

De opdracht uitvoeren, hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer een vloer flink is beschadigd of toe aan een opknapbeurt, wordt de vloer machinaal geschuurd met Bona Belt of een Hummel groot schuurmachine;
Afhankelijk van de staat van de vloer beginnen we schuin te schuren over de stroken, met grof schuurpapier (korrel 40 of 60). Wanneer de vloer helemaal vlak is en al het vuil uit de vloer is geschuurd, wordt het schuurpapier vervangen door een met een fijnere korrel. Dit gebeurt meestal in stappen van 20. Nu wordt er met de structuur van het hout mee geschuurd om zo steeds de krassen van het grovere schuurpapier te verwijderen. Afhankelijk van de vloer eindigt de parketteur bij fijne korrel 100 of 120.
Tussentijds worden de v-groeven gefreesd en eventueel de spijkertjes die zichtbaar worden, gedreven. Vervolgens worden naden, kieren en spijkergaatjes dichtgezet met vloeibaar hout. Dit gebeurt met een mengsel van het fijne stof van de geschuurde vloer en een watergedragen voegenkit. Na voldoende droging wordt verder gegaan met schuren. De kanten worden met een kantenmachine Unico Lägler machinaal geschuurd. Ook hier van een grove korrel (40/60) tot een fijne korrel (100/120).
Het schuren wordt gedaan met stofafzuiging waardoor de overlast van stof minimaal is. Als de vloer helemaal is geschuurd gaat Walravens Parket nog een stap verder. Wij zijn namelijk in het bezit van de Flex, De Rotex Festool en Satelliet schijf Numatc Bona Flexicent.

Om een zo natuurlijk en glad mogelijk resultaat te verkrijgen worden met de Rotex alle kanten nog eens goed geschuurd. Het oppervlak wordt met de Bona Flexicent behandeld, om de structuur van hout mooi zichtbaar te krijgen. Bestaande plinten mogen blijven staan want aan de randen wordt met de subtielere Flex geschuurd. De vloer op de juiste manier schuren is met name belangrijk bij het kleuren van vloeren, zodat bijna alle krasjes worden weggewerkt. Wanneer een vloer gekleurd wordt, bestaat namelijk het risico dat bestaande krasjes sterk naar voren komen.

 

De volgende stappen: borstelen, roken, kleuren, lakken, oliën en of oliën hard-wax.
Het roken van een vloer gebeurt met ammoniak en alleen bij eikenvloeren. Er wordt 28% ammoniak binnen geplaatst, laag bij de grond. Hoe langer de ammoniak binnen staat hoe donkerder de vloer wordt (dit is afhankelijk van het hoeveelheid looizuur dat in het hout zit). Als het rookproces is voltooid gaan we over tot het behandelen van de vloer. U kunt de vloer in alle naturelle behandelingen afwerken.
Het kleuren van de vloer, bijvoorbeeld door de vloer wit in te oliën, behoort ook tot de mogelijkheden. Dit gebeurt machinaal met een boenmachine, waarbij de kleur wordt aangebracht met een kwast en daarna machinaal uitgepoetst, zodat de kleur egaal in de vloer trekt.
Wanneer de eerste laag (vaak de kleurbepalende laag) is aangebracht, kan de laatste beschermlaag worden aangebracht. Deze beschermt de kleur van de vloer en er ontstaat als het ware een anti-slijtlaag over de vloer.
Tijdens het behandelen van de vloer mag deze niet worden betreden voor een tijd van 12 tot 24 uur (dat is afhankelijk van producten en klimaatomstandigheden).

Traditionele Parketteurs • Ambachtelijke Kwaliteit
Contactgegevens

Walravens Parket
Sint Gertrudislaan 24
5643 PD Eindhoven

06-45014343 – 040-8423952
info@walravens-parket.nl

KVK-nr. 51862352
BTW-nr. NL1430.01.565BO2

CBW erkend

Onze partners
Neem snel contact op:

Heeft u een vraag voor ons of wilt u graag meer informatie over onze vloeren of andere diensten? Neem dan gerust contact met ons op.

Contactformulier