Randafwerking, plinten e.d.

Randafwerking (plinten e.d.)

Om een vloer helemaal klaar op te leveren is het van belang de vloer netjes af te werken. De randafwerking is als een mooie lijst om een schilderij. De vloer is pas af als je de juiste keuze hebt gemaakt wat betreft de afwerking van de vloer.

“de puntjes op de i zetten, daar gaat Walravens Parket voor”

Nadat de vloer geplaatst is wordt deze afgewerkt met de juiste randafwerking. Tussen de vloer en de wanden wordt altijd een deletatievoeg vrij gehouden. Dit is noodzakelijk omdat een vloer altijd minimaal 1 cm speling nodig heeft tussen muur en vloer. Vloeren die zwevend geplaatst zijn hebben deze ruimte nl nodig om te kunnen werken (uitzetten). Zie ook luchtvochtigheid!

Er zijn verschillende soorten randafwerkingen in allerlei maten, houtsoorten en kleuren. Daarom is het dus belangrijk om je goed te laten adviseren. Door het plaatsen van witte MDF plinten krijg je bv een mooie ruimtelijke uitstraling!

 

Het grootste gedeelte van de vloer kan men op 2 manieren afwerken, nl met plinten en afwerklijsten.

Afwerklijsten zijn platte sierlijsten die  in bijna alle houtsoorten zijn te krijgen en worden meestal geplaatst op plaatsen waar geen plint kan worden geplaatst bv. bij dorpels, kozijnen en raamwerk. De houten afwerklijsten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes (5 á 6 mm) en breedtes ( 23,28 of 35 mm) Er zijn ook afwerklijsten van MDF gefolied en met houtdesign. Deze zijn zelfklevend en speciaal bedoeld voor laminaatvloeren.

Plinten worden meestal geplaatst tegen muren b.v stucwerk. De plint dekt de deletatievoeg af, drukt de vloer ter plaatse naar beneden en vormt een stootwand ter bescherming van de wand bv tijdens het stofzuigen.

Er zijn verschillende soorten plinten te krijgen:

  • Vol Massief
  • MDF plinten
  • MDF folie plinten
  • Overkap fineer plinten
  • Overkap folie plinten

Vol Massieve plinten zijn verkrijgbaar in allerlei houtsoorten en in verschillende  modellen, diktes en hoogtes. Ze zijn onbehandeld of behandeld met olie of lak en voorzien van kabelsponning. Deze plinten worden gebruikt op Planken vloeren, Multiplank vloeren, Parketvloeren of Lamelle Parket vloeren. De plinten worden d.m.v. boren en pluggen bevestigd.

MDF plinten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, hoogtes en modellen. Ze worden geleverd in grondfolie wit en zijn voorzien van kabelsponning. Deze plinten worden op alle vaste Parketvloeren geplaatst en worden bevestigd d.m.v. lijmen en schieten.

MDF folie plinten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, hoogtes en modellen. Ze zijn gefolieerd in allerlei houtsoorten motieven en kleuren. Deze plinten worden veel gebruikt op laminaatvloeren. Ze worden d.m.v. boren en pluggen bevestigd.

Overkap fineer plinten zijn plinten met een achterlat (2-delig systeem). Ze zijn gefolieerd met echt fineerhout en verkrijgbaar in allerlei houtsoorten. Deze plinten worden gebruikt op Lamelle Parketvloeren, Multiplank vloeren en Parketvloeren. Een voordeel hierbij is dat de bedrading weggewerkt kan worden. Bij deze plinten zijn ook kunststof binnen- en buitenhoeken en eindstukjes verkrijgbaar. Eventueel kan Walravens Parket door contramallen de plinten in verstek zagen zodat er geen kunststof hoekstukken nodig zijn en je een massieve uitstraling krijgt. Deze plinten worden bevestigd d.m.v. boren en pluggen.

Overkap folie plinten zijn plinten met een achterlat. Ze zijn gefolieerd met folie  in allerlei houtsoorten. Deze plinten worden veel gebruikt op Laminaatvloeren. Ze worden bevestigd d.m.v. boren en pluggen.

 

Bij overgangen naar andere ruimtes of de afwerking van b.v  een  trap, convectorput of deletatievoeg maken we gebruik van verschillende afwerkprofielen. Deze afwerkprofielen kunnen ook gebruikt worden om hoogteverschillen tussen verschillende ruimtes af te werken. Afwerkprofielen zijn in veel verschillende modellen en kleuren in houtmotief en aluminium te krijgen.

Heb je gekozen voor een goede droogloopmat, die vuil en vocht buitenshuis laat, dan werken wij die ook mooi en strak af met afwerkprofielen.

Om zichtbare verwarmingspijpjes netjes  af te werken kunnen we gebruik maken van houten of kunststof rozetten.

Op plaatsen die niet op één van bovenstaande manier af te werken zijn, kunnen we gebruik maken van een kleur kit ( Pafudima). Dit is een kleur kit zonder silicone en verkrijgbaar in allerlei houtsoortkleuren zodat ook dit een mooi resultaat geeft.

Heb je een goede keuze gemaakt qua randafwerking dan is ook een goede bevestiging hiervan erg belangrijk! Bij het plaatsen van Massieve plinten gebruiken wij 6 mm Borg pluggen of paraplu pluggen en een koperen Tork schroef.

Tip: Bij het plaatsen van MDF wit gefolieerde plinten is het een must om de bovenkant van deze plinten met overschilderbare kit (van een gerenommeerd merk) af te kitten en na voldoende droogtijd te schilderen. Op deze manier krijg je het mooiste resultaat!

Bij dit alles kan Walravens Parket je goed adviseren! En het hoeft niet altijd duur te zijn om de vloer mooi af te werken!

Traditionele Parketteurs • Ambachtelijke Kwaliteit
Contactgegevens

Walravens Parket
Sint Gertrudislaan 24
5643 PD Eindhoven

06-45014343 – 040-8423952
info@walravens-parket.nl

KVK-nr. 51862352
BTW-nr. NL1430.01.565BO2

CBW erkend

Onze partners
Neem snel contact op:

Heeft u een vraag voor ons of wilt u graag meer informatie over onze vloeren of andere diensten? Neem dan gerust contact met ons op.

Contactformulier