Vloeren schuren en opknappen

Schuurvloeren:

Geef je parketvloer een 2e kans en nieuw leven. U heeft een houten vloer die al enige jaren zijn diensten heeft verleend en nu toe is aan een opknapbeurt?

Dan bent u bij Walravens Parket op het juiste adres.

Wij zorgen ervoor dat u een weloverwogen keuze kunt maken door alle voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden met u te bespreken.

Het is ook mogelijk om verschillenden kleurstalen te laten zien. Er zijn verschillende methodes en producten op de markt die zeer geschikt zijn om jarenlang weer opnieuw plezier aan uw vloer te beleven.
Hoe gaan we te werk:

 • Er wordt geheel vrijblijvend een afspraak bij u thuis gemaakt.
 • Ter plaatsen wordt er beoordeeld wat voor een vloer u precies heeft.
 • In goed overleg gaan we bekijken en beoordelen wat er met de vloer gedaan kan worden.
 • We bespreken alle mogelijkheden goed met u door .
 • Als alles duidelijk is doorgenomen gaan we het hele oppervlakte opmeten.
 • U krijgt geheel vrijblijvend  een passende offerte door gemaild.

 

Welke houten vloeren zijn geschikt om op te knappen. 

 • Massieve plankenvloeren met of zonder velling kant
 • Multi plank vloeren
 • Massieve stroken vloeren
 • Traditioneel parket
 • Mozaïek vloeren/hoog kant lamelle
 • Lamelle parket

 

Verschillende houtsoorten: 

 

Er zijn verschillende houtsoorten afkomstig uit verschillende delen van de wereld. Enkele meest voorkomende soorten van Tropische houtsoorten, Exoten houtsoorten of Europese houtsoorten

 •  Afrormosia   ·   Afselia doussié   ·   Afselia pachyloba   ·   Basralocus   ·   Beuken gestoomd   ·   Beuken natuur   ·   Bilinga   ·   Eiken    ·   Esdoorn   ·   Essen   ·   Grenen   ·   Guatambu   ·   Jatoba   ·   Kambala iroko   ·   Keroewing   ·   Lariks

(grenen)   ·   Mahoney   ·   Maple   ·   Merbau   ·   Muiracatiara   ·   Muteneye   ·   Noten   ·   Padoek   ·   Purperhart   ·   Robijn   ·   Rood Amerikaans Eiken   ·   Sucupira   ·   Teak   ·   Wengé
Wat is belangrijk om een vloer weer in goede staat te krijgen? 

 • Houtsoort beoordelen.
 • Beoordelen of de vloer met of zonder v-groeven is.
 • Beoordelen van legmethode (Zwevend, verlijmd, gespijkerd etc.).
 • Beoordelen of er lak, was, olie, olie hard-wax of beits op zit.
 • Beoordelen of er een zuur houdende lak of water gedragen lak op zit.
 • Beoordelen of de vloer gerookt of gerookt en gekleurd is.
 • Beoordelen of de vloer geborsteld is.
 • Beoordelen of de vloer nog dik genoeg is om te schuren.

Wat zijn precies de mogelijkheden om een vloer op te knappen:

 • Een vloer die v-groeven heeft kan machinaal met een v-groeven frees schoon gemaakt worden.
 • Een vloer die gespijkerd is kan gedreven worden. Dit gebeurt d.m.v. handmatig drijven. Er zitten gemiddeld een 200 spijkertjes p/m2 geschoten.
 • Alle naden en kieren in vloeren kunnen dicht gestopt worden met vloeibaar hout.
 • Alle Eiken vloeren kunnen gekleurd worden in de kleur die u mooi vindt (in overleg met de parketteur). Eiken is op Grenen na de enigste verantwoorde houtsoort die gekleurd kan worden. Dit is over het algemeen bekend.
 • Een eiken vloer kan gerookt worden met ammoniak en nadien behandeld worden met een kleur of lak. Zo creëer je een uitstraling die niet te evenaren is met alleen een kleur. Kortom: Uniek.
 • Eiken vloeren kunnen na het schuren ook geborsteld worden om de structuur voelbaar en zichtbaar te maken. Dit geeft ook een bijzondere uitstraling aan de vloer.
 • De meeste vloeren kan men lakken in een 1 of 2 componenten lak.
 • Er zijn verschillende lakken te verkrijgen afhankelijk van de keuze die er gemaakt wordt.
 • Bij eiken vloeren kan er een kleur naar keuzen aangebracht worden. Dit wordt gedaan d.m.v. van een kleurolie op basis van olie of olie hard-wax.
 • Bij alle andere houtsoorten adviseert de parketteur welke behandelingen verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Niet alle houtsoorten kunnen met een willekeurig product behandeld worden.

Er is vast gesteld wat voor vloer er precies bij u thuis ligt:

Als er bekend is wat voor vloer er precies bij u thuis ligt kan er een goed en duidelijk advies gegeven worden en kan de parketteur een nette offerte opstellen. Het is namelijk zo dat een parketvloer niet altijd behandeld kan worden met willekeurige producten die op de markt te koop zijn.

Dit heeft te maken met het soort vloer dat u heeft in combinatie met het product wat al aanwezig is op de bestaande vloer.

Voorbeeld: Je hebt een Eiken planken vloer met v-groeven behandeld met olie / olie- hardwax. Dan is het over het algemeen niet meer verantwoord te lakken. Dit heeft te maken dat de olie of was te diep in het hout is getrokken en dat er geen optimale hechting is. Olie / olie hardwax is te vettig. Wil je toch de voordelen van een lak dan zijn er altijd nog andere opties die wel gegarandeerd kunnen worden. Wanneer de vloer behandeld is met een lak kan er zowel gekozen worden voor een lak als een olie / oliehardwax. De keuze die er gemaakt gaat worden heeft te maken met de wensen die u heeft.

 • Voor een natuurlijke uitstraling kiest met men snel voor een olie vloer. Belangrijk is wel om een goede keuze te maken i.v.m. onderhoud in de toekomst
 • Voor een onderhoud vriendelijke en een natuurlijke uitstraling kiezen kiest men voor een olie hard-wax.

Bij een vloer met v-groeven is het noodzakelijk om bij het schuren van de vloer tevens de v-groeven machinaal te frezen. In de meeste gevallen 2 keer. Dit doen we om de v-groeven mooi schoon te krijgen en om de hechting met de lak of olie / olie-hardwax te garanderen. Mocht je de vloer willen veranderen van kleur ben je dit ook “verplicht”.

Bij een traditionele parketvloer is de vloer vaak van boven af met een pneumatische tacker onder hoge druk gespijkerd. Als de vloer geschuurd wordt komen er tijdens de schuurgangen blinkende spijkertjes in het zicht die stuk voor stuk gedreven en opgestopt moeten worden. Je wilt uiteraard een goed opgeleverde parketvloer zonder zichtbare blinkende spijkertjes en sporen van het schuren.

 

De opdracht uitvoeren!

Hoe gaat dat in zijn werk. Wanneer een vloer flink beschadigd is of toe is aan een opknapbeurt, wordt de vloer machinaal geschuurd met Bona Belt of een Hummel groot schuurmachine. Afhankelijk van de staat van de vloer begint de parketteur schuinwaards over de stroken te schuren, met grof schuurpapier (korrel 40 of 60). Wanneer de vloer helemaal vlak is en al het vuil uit de vloer is geschuurd,  vervangt de parketteur het schuurpapier met een fijnere korrel. Dit gebeurt meestal in stappen van 20. Nu wordt er met de structuur van het hout mee geschuurd om zo steeds de krassen van het grovere schuurpapier te verwijderen. Afhankelijk van de vloer eindigt de parketteur bij fijne korrel 100 of 120.

Tussentijds worden de v-groeven gefreesd en eventueel de spijkertjes die zichtbaar worden gedreven. Vervolgens worden naden, kieren en spijkergaatjes dicht gezet met vloeibaar hout. Dit gebeurt met een mengsel van het fijne stof van de geschuurde vloer en een water gedragen voegenkit. Naar voldoende droging kan men verder gaan met schuren. De kanten worden met een kanten machine Unico Lägler machinaal geschuurd. Ook hier van een grove korrel (40/60) tot een fijne korrel (100/120).

Het schuren wordt uiteraard gedaan met stofafzuiging waardoor er minimaal overlast van stof ontstaat. Als de vloer helemaal geschuurd is gaan wij nog een stap verder! Wij zijn in het bezit van:

De Flex

De Rotex Festool

Satelliet schijf Numatc boenmachine

Om een zo mooi optimaal glad natuurlijk resultaat te verkrijgen schuren wij met de Rotex alle kanten nog eens goed na. Het groot oppervlak wordt met de Satelliet schijf na geschuurd (polijsten). Dit om een zo’n mooi mogelijke natuurlijke en gladde uitstraling te verkrijgen. Als er eventueel nog plinten staan kunnen we met de Flex, zonder de plinten te beschadigen, er langs af schuren. Deze laatste 3 opties zijn zeer belangrijk bij bijvoorbeeld het kleuren van vloeren. Hiermee worden bijna alle zichtbare krasjes weg gewerkt. Wanneer een vloer gekleurd wordt, komen de bestaande krasjes namelijk sterk naar voren.

Nu kunnen we overgaan tot het borstelen, roken, kleuren, lakken, oliën en of oliën hard-wax. Afhankelijk wat er met de klant is afgesproken.

Het roken van een vloer gebeurt met ammoniak en alleen bij Eiken vloeren. Er wordt 28% ammoniak binnen geplaatst laag bij de grond. Hoe langer de ammoniak binnen staat hoe donkerder de vloer wordt (afhankelijk van het hoeveelheid looizuur dat in het hout zit). Als het rook proces is voltooid gaan we over tot het behandelen van de vloer. U kunt de vloer in alle naturelle behandelingen afwerken.

Als u kiest om de vloer te kleuren, bijvoorbeeld wit in te oliën, is dat ook mogelijk. Dit gebeurt machinaal met het boenmachine. Hierbij wordt de kleur aangebracht met een kwast en daarna machinaal uitgepoetst zodat de kleur egaal in de vloer trekt.

Wanneer de eerste laag (vaak de kleur bepalende laag) is aangebracht, kan de laatste beschermlaag worden aangebracht. Deze beschermt de kleur van de vloer en er ontstaat als het ware een anti-slijtlaag over de vloer.

Tijdens het behandelen van de vloer mag deze niet betreden worden voor een tijd van ongeveer 12 tot 24 uur (afhankelijk van producten en klimaatomstandigheden). Vraag de parketteur altijd om informatie betreft de juiste onderhoud producten en methodes.

Traditionele Parketteurs • Ambachtelijke Kwaliteit
Contactgegevens

Walravens Parket
Sint Gertrudislaan 24
5643 PD Eindhoven

06-45014343 – 040-8423952
info@walravens-parket.nl

KVK-nr. 51862352
BTW-nr. NL1430.01.565BO2

CBW erkend

Onze partners
Neem snel contact op:

Heeft u een vraag voor ons of wilt u graag meer informatie over onze vloeren of andere diensten? Neem dan gerust contact met ons op.

Contactformulier